Од ДЗСизвестуваат дека на ден 19.07.2019 година, ќе се одржи интерактивна вежба за заштита и спасување „ЗАЕДНИЧКИ ОДГОВОР 2019“ во индустриската зона во селата Миладиновци, Петровец и Инџиково и поради тоа ќе бидат затворени делниците:

  • Миладиновци – Текија од 10:00 до 11:30 часот;
  • Дељадровци – Мршевци од 13:00 до 14:00 часот.

Исто така без водоснабдување ќе останат корисницитге од селата Миладиновци и Бујковци од 10:00 до 14:00 часот.

Заради изведување на планирани вежбовни активности во кругот на рафинерија ОКТА АД Скопје, на ден 19.07.2019 година во периодот од 10:00 до 15:00 часот ќе бидат активирани сирените од системот за тревожење и општа опасност.

Од ЦЈЗ Прилеп известуваат дека водата на мерните места: Преглово-здравствена станица, Пласница – основно училиште,  с.Дворци-двор, с.Лисичани - двор , с Драговдол и с.Модриште – продавница, општина Македонски Брод е бактериолошки неисправна.

Од Дирекција за заштита и спасување известуваат дека на ден 19.07.2019 година во период од 10:00 до 15:00 часот ќе биде изведена регионална теренска вежба за заштита и спасување „Заеднички одговор 2019“. На вежбата ќе биде симулирана експлозија на паркинг во кругот на ОКТА АД-Скопје, како и симулирани помали пожари во реонот на селата: Текија и Дељадровци. Во текот на вежбата ќе се вклучат системите за тревожење и сирените на ОКТА АД-Скопје, а ќе се слушаат и сирените на пторивпожарникате и болничките возила. Главен оранизатор на настанот е Дирекцијата за заштита и спасување, а активно учество ќе земат ОКТА АД-Скопје, ПАКПЕТРОЛ АД-Скопје, ТАВ Македонија, БППЗ на Град Скопје, ТППЕ Куманово и ЈП МЖ Инфраструктура.

Утрово околу 07:22 часот во место викано „Казанташ“ на Селечка Планина, општина Прилеп во провалија паднала девојка која се здобила со скршеница на нога и други повреди. Поради непристапен терен и тежина на повреденото лице екипата од ТППЕ Прилеп не беше во можност лицето да го транспортира до возилото на Итна медицинска помош, заради што беше побарана интервенција со хеликоптер. Околу 11:25 часот со хеликоптер на МВР повредената девојка е пренесена во општата болница во Прилеп. Целосната активност е спроведена од страна на ТППЕ Прилеп, МВР Прилеп, Итна медицинска помош од Прилеп, РЦУК Прилеп и ЦУК.