Состојба со корона вирусот во земјата за ден 14.03.2021 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 541;

- Број на излечени – 521;

- Број на починати – 19; 

 

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучно со ден 14.03.2021 година изнесува:       

- Вкупен број на потврдени случаи – 112.646;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 97.665;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 3.318;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;

Од ДЗС Битола известуваат дека во текот на вчерашниот ден, околу 17:15 часот на ул.Дабарска во Битола, од страна на овластен пиротехничар од ДЗС Битола била подигната артилерски граната од 155 мм од Прва Светска Војна. Истата е пренесена и складирана за понатамошна постапка.

Исто така, на ден 14.03.2021 година во 18,20 часот од страна на ПС Гостивар е добиено известување, дека во Горна Бањица во Гостивар при ископ на темели од куќа  се пронајдени две неексплодирани гранати. За настанатата состојба известен е овластен пиротехничар од ДЗС Тетово за понатамошна постапка.

 

Состојба со корона вирусот во земјата за ден 13.03.2021 година:

- Број на на нови случаи во последното деноноќие – 1.031;

- Број на излечени – 241;

- Број на починати – 20;

                                                                                                                         

Вкупната состојбата со Ковид 19 заклучно со ден 13.03.2021 година изнесува:

- Вкупен број на потврдени случаи – 112.107;

- Денови од последното пријавување на потврдени случаи - 0

- Вкупен број на излечени лица од COVID–19 – 97.166;

- Вкупен број на смртни случаи од COVID–19 – 3.300;

 

- Список на земји со состојбите од COVID– 19 може да се провери на следниот линк zdravstvo.gov.mk.

 - Линк на ЦУК за следење на состојбата со COVID– 19 преку апликацијата NICS – nicspublic.cuk.gov.mk;

Телеметриската сеизмолошка мрежа во земјата, со станици во Скопје, Валандово, Охрид, Штип и Пехчево, одржувана од Сеизмолошката опсерваторија при Природно-математичкиот факултет во Скопје,  на ден 13.03.2021 година во 23 часот и 59 минути, регистрира земјотрес од епицентралното подрачје Тетово-Гостивар со епицентар на 65km југозападно од Скоpje и со локална Рихтерова магнитуда ML2.9. Според досегашните податоци овој земјотрес беше почувствуван од населението во Маврово, Гостивар, Тетово и Кичево со интензитет од III степени според Европската макросеизмичка скала.