Пожари

Активни пожари 12.09.2023

На територијата на општина Долнени активни се следните пожари:

  • Кај с.Зрзе каде гори во два крака и тоа едниот кон с.Рилево, а вториот кон с.Сливје. Опожарена е ниска вегетација и деградирана шума. Интервенираат ТППЕ Прилеп со 14 пожарникари и 4 ПП возила и ЈП Национални шуми подружница „Црн Бор“ – Прилеп со 4 вработени со 1 теренско возило. Во текот на денот интервенирале и 2 воздухоплови на Дирекцијата за Заштита и Спасување.

Вчера во попладневните часови пожарот се приближил на околу 200 метри од првите куќи во с.Рилево, поради што во гаснењето се вклучило и месното население.

  • Во атарот на с.Кошино и истиот се шири во правец на с.Сланско (опш.Македонски Брод), каде гори ниска вегетација и деградирана шума. Интервенираат ТППЕ Прилеп со 6 пожарникари и 2 ПП возила.
  • Од вчера активен е пожар на сува трева во атарите на селата Костинци и Зрзе, каде интервенираат ТППЕ Прилеп со 5 пожарникари и 1 ПП возило;

               Активен пожар на сува трева и нискостеблеста шума во с.Бељаковце, истиот се шири и во правец на с.Стрезовце. Интервенираат ТППЕ Куманово, со 8 пожарникари и 2 ПП возила, ТППЕ Старо Нагоричане со 8 пожарникари и 2 ПП возила, како и 3 лица од Црвен Крст.

              Активен пожар во атарот на с.Долна Ѓоновица. Опожарени се околу 30 ха дабова шума, ниска шума, ливади и грмушки. Во текот на денот интервенирале ТППЕ Гостивар со 3 пожарникари и 1 ПП возило и 5 вработени во ЈП Национални Шуми, подружница Гостивар. Пожарот бил ставен под контрола, по што во вечерните часови екипите се повлекле од терен. Во текот на ноќта, дежурни останале 2 вработени од ЈП НШ.

Поврзани објави

Пожар помеѓу Лозово и Велес, гори квалитетна борова шума, ангажирани се и воздухоплови за гаснење

Cuk Editor

Изминатото деноноќие 21 пожар на отворено, четири се уште активни

Cuk Editor

Пожари на отворен простор

Cuk Editor

Оваа веб-локација користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Претпоставуваме дека тоа е во ред за Вас, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитај повеќе