Вести

Одржана 49 седница на Регионалниот штаб за управување со кризи Кичево

На ден 27.10.2022 година се одржа 49 седница на Регионалниот штаб за управување со кризи Кичево. Покрај членовите на РШ  на седницата  присуствуваа претставници од ЈП Македонија пат секција Кичево , ЈП Комуналњец Кичево и   касарната Кичево.

На седницата се дискутираше за  подготвеност на субјектите на локално ниво за справување со Поплави, интензивни снежни врнежи, снежни наноси и лавини, како и за мерките и преземање мерки за справување во случај на појава на овие видови опасности.

Раководителот на РЦУК Кичево Сузана Тасевска во своето излагање истакна дека подрачјето на општина Кичево нема голема опасност од поплави поради структурата на самата местоположба на градот Кичево. Истакна дека временските прилики досега се добри но наша обврска е да бидеме подготвени и да се преземат сите превентивни мерки.

ЈП Македонија пат секција Кичево почна со подготовки и спремнo ја дочекува оваа зимска сезона 2022/2023. Овие денови очекува  да бидат донесени Годишниот акционен план  и програма по која работат. Нивната секција е една од поголемите и опфаќа околу 125 километри патна мрежа. Пункот Пресека  е задолжен за превојот Пресека, на релација од село Другово до Арбиново, а пунктот Кичево е задолжен за патните правци Кичево-Тајмиште, Кичево-Мак.Брод и Кичево-Прострање. Чистењето на патиштата ќе се одвива согласно акциониот план за зимско одржување на регионални и локални патишта.

                Врз основа на дискусиите се донесоа следните заклучоци:

  1. Надлежните институции да останат во постојана комуникација и координација
  2. Програмите за зимско одржување од ЈП Мак Пат и Општина Кичево да се достават до ПО РЦУК Кичево, а РЦУК Кичево во дигитална форма да ги достави до членовите на РШ.

Поврзани објави

Одлуки за избор на кандидат по Интерен оглас број 01/2023 за унапредување на административен службеник во Центар за управување со кризи

Cuk Editor

Одржани предавања со образовните институции за превенција од елементарни непогоди во општина Кичево     

Cuk Editor

Регионален штаб Свети Николе: Утврдена подготвеноста на институциите за справување со опасноста од снежни наноси и зимско одржување на патиштата

Web Administrator

Оваа веб-локација користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Претпоставуваме дека тоа е во ред за Вас, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитај повеќе