Вести

Регионален штаб Свети Николе: Утврдена подготвеноста на институциите за справување со опасноста од снежни наноси и зимско одржување на патиштата

Денескa се одржа заедничкиот штаб на ПО на Регионалниот центар за управување со кризи Свети Николе и на ПО на Дирекцијата за заштита и спасување Свети Николе, на кои беа разгледани точките за подготвеноста на субјектите во превенција и справување од опасностите од снежни наноси и поплави и за зимското одржување на патиштата за општините Свети Николе и Лозово. На состанокот се изврши меѓуинституционално запознавање со состојбите и надлежностите на дејствување со разменија на информации, а се утврдија и начини на заедничко дејствување со предлози при евентуални опасности кои престојат во овој зимски период.

            Овластениот раководител на Регионалниот штаб за управување со кризи Свети Николе Ристе Панов, ги запозна членовите на штабот за насоките дадени од ЦУК за мерките и активностите кои треба да бидат превземени од страна на надлежните субјекти, како и за важноста на добивањето на информации на РЦУК и за работата на бројот 112. Од страна на присутните претставници на субјектите од системот за управување со кризи, се констатираше дека постои подготвеност за локално дејствување, во делот на оперативните планови со утврдени со приоритети за зимско одржување на патиштата и улиците, подготвеност со механизација, со набавка на сол и песок, пумпи и друга опрема за справување со опасностите во зимскиот период.

На состанокот присуствуваше Градоначалникот на Општина Свети Николе Дејан Владев кој истакна дека во текот на наредната година се планира набавка на нови противпожарни и теренски возила. Покрај градоначалникот, учество во штабот зедоа и претставници од ОВР Свети Николе, од АД „Водостопанство“ Свети Николе, ОО на Црвен крст Свети Николе, преставници од ЕЛС Свети Николе и Лозово, ЈКП „Комуналец“ Свети Николе, од ПШС Шумарство Свети Николе, командирот на ТППЕ Свети Николе, организаторите на заедничкиот штаб раководителите Ристе Панов на РШУК Свети Николе и Елизабета Јованчева од ПО на ДЗС Свети Николе, како и претставникот од РЦУК Свети Николе Ристе Андонов.

Поврзани објави

Превентивни активности за заштита од пожари на Регионалниот штаб за управување со кризи Свети Николе

Cuk Editor

Директорот на ЦУК, г-дин Стојанче Ангелов додели Благодарница на г-дин Козу Хиројуки, Експерт на Јапонската агенција за меѓународна соработка- ЈИЦА

Cuk Editor

ОДЛУКА ЗА ИЗБОР И НЕВРШЕЊЕ ИЗБОР НА КАНДИДАТИ ПО ОСНОВ НА ВРАБОТУВАЊЕ НА ОПРЕДЕЛЕНО ВРЕМЕ 01 09 2023

Web Administrator

Оваа веб-локација користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Претпоставуваме дека тоа е во ред за Вас, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитај повеќе