Вести

РАБОТНА СРЕДБА НА АНГЕЛОВ СО ПАРТНЕРИТЕ ОД САД ЗА РЕАЛИЗАЦИЈА НА ПРОЕКТОТ „РЕГИОНАЛЕН СИСТЕМ ЗА РАНО ПРЕДУПРЕДУВАЊ НА БАЛКАНОТ“ ВО ЦУК

Директорот на Центарот за управување со кризи (ЦУК), Стојанче Ангелов, имаше работна средба со партнерите од Соединетите Американски Држави (САД), високи претставници на Шумската служба и од Центарот за катастрофи на Пацификот на САД за реализирање проектни активности во рамки на на проектот „Регионален систем за рано предупредување на Балканот“.

Истовремено во ЦУК се реализира и спроведувањето на Корисничка дводневна обука за подготвеност за катастрофи (DisasterAWARE). Тоа е обука за работа и на дел од субјектите во системот за управување со кризи на нашата држава, со апликацијата за мониторинг на ризици и опасности, рано предупредување и поддршка при донесување одлуки.

Обуката во Република Северна Македонија ја реализираат обучувачи од Шумската служба и од Центарот за катастрофи на Пацификот на САД. Учесници на обуката, покрај од Центарот за управување за кризи, се од Дирекцијата за заштита и спасување, Управата за хидрометеоролошки работи, Агенцијата за катастар на недвижности, Државниот завод за статистика, Геолошкиот завод, Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија

Поврзани објави

Регионален штаб Свети Николе: Утврдена подготвеноста на институциите за справување со опасноста од снежни наноси и зимско одржување на патиштата

Web Administrator

Kоординативен состанок за подготовка и согледување на реалните податоци за ресурсите и за можностите на институциите за борба против пожарите на отворен простор

Cuk Editor

РАБОТНИ СРЕДБИ ВО ЦУК ЗА КРАЕН ПРИЕМ НА СОФТВЕРОТ ЗА Е 112 ВО ДРЖАВАТА СО ЕВРОПСКИТЕ ИМПЛЕМЕНТАТОРИ

Cuk Editor

Оваа веб-локација користи колачиња за да го подобри вашето искуство. Претпоставуваме дека тоа е во ред за Вас, но можете да се откажете ако сакате. Прифати Прочитај повеќе